OZWEB

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

 

Slottet Opočno

7. sep 2011.

I dag skulle vi med bussen kl. 08:30. Turen skulle gå til et slotsbesøg i byen Opacna.

Vi blev sat af på byens torv og skulle gå de sidste ca. 300 meter til slottet. Indtil 1945 har slottet været i privat eje, men på grund af ejerens samarbejde med besættelsesmagten under anden verdenskrig, mistede de retten til ejendommen, som nu tilhørere den Tjekkiske stat.  Slottet er i dag et museum, der viser hvordan adelen boede og levede i tiden fra 1800 til først i 1900 tallet.

 

 

Renæssanceslot


Slottet i Opočno, der ligger her i dag, blev opført på stedet for en middelalderlig bosættelse, som ifølge Kosmas´ kronikken lå på en gammel handelsvej, hvis historie går tilbage til år 1068. I 1425 under hussitterkrigen blev borgen indtaget og ødelagt, og fra midten af 1500-tallet har slægten Trčkové fra Lípa ombygget dets ruiner til et renæssanceslot.

 

 

Lystslot


Med ombygningen har slottet fået et regelmæssigt grundrids i form af et rektangel, der omkranser slotsgården. Læg her især mærke til buegangen, til de slanke toskaner søjler og til facaden, der er udsmykket med en rig sgraffitto-udsmykning. Efter 1600 tilføjedes til arealet en boldspilhal, et kapel og et lystslot med 1. etage, der er forbundet til slottet med en gang.

 

 

 

Konfiskeret


Efter Slaget ved det Hvide bjerg i 1620 blev ejendommen konfiskeret fra slægten Trček og den nye ejer blev Rudolf Collorede, officer i kejserhæren. Det var hans familie, der gennemførte barokke forandringer i begyndelsen af 1700-tallet, sandsynligvist efter forslag fra G.B. Alliprandi. I løbet af 1800-tallet er der kommet klassicistiske forandringer til og der blev revet en fløj ned, således at gården har åbnet sig til parken der blev anlagt i årene 1806-20. 

 

Slottet Opočno Galleri 1

 

 

 

Engels Lanskabspark

Parken er i engelsk landskabspark stil og strækker sig ud over 22 hektarer. Man finder her mange sjældne træarter, damme med kunstige vandfald, en kinesisk pavillon et en kunstig eneboers grotte. Bag parkenindes en dyrehave, hvor der avles dåhjort, mufloner og Dybowski hjorte.

 

 

 

Kunstsamling

Inde i slottet kan man se ikke kun historiske interiører med de tidssvarende indendørsfaciliteter og værdige kunstsamlinger, men også etnografiske genstande fra Afrika, Amerika og yderligere en stor malerisamling med billeder af italienske, hollandske og tjekkiske kunstmalere.

 

 

 

Bibiloteket

Læg også mærke til slottets bibliotek, der indeholder 12 000 bøger og til tøjhuset, der har en af Tjekkiets største samlinger af våben.

 

 

 

Våbensamling


Samlingen indeholder våben fra den antikke tid til 1800-tallet, og blandt dem også samling af våben fra Afrika og indianske våben, der efter ødelæggelsen af den spanske konges samlinger under borgerkrigen, er verdens fineste.

 

Slottet Opočno Galleri 2

 

 

Tjekkisk mad

Efter en tur rundt om tovet i byen, blev i kørt til vores spisested, hvor vi i dag skulle have Tjekkisk mad. Menuen bestod af suppe serveret i et stort rundt brød, hvor toppen var skåret af, og brødet udhulet så der kunne være suppe i det. Det smagte rigtigt godt, og var en sjov oplevelse. Hovedretten bestod af et stykke svineskank med sennep og brød. Til sidst kaffe med et lille stykke kage.

Kl. godt 15:00 var vi tilbage på campingpladsen.

Kilde : http://www.camp.cz/da/info-tjekkiet/Sevardigheder/Slotte/Opocno/185