OZWEB

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

 

Udflugt til Sikringsstilling Nord

Sikringsstilling Nord går tværs over Sønderjylland og er verdens bedst bevarede feltbefæstningslinje fra 1. verdenskrig. Forsvarslinjen blev bygget af den kejserlige tyske hær i 1916-18 og skulle hindre et eventuelt engelsk angreb på Tyskland fra nord. Linjen ligger i den del af Danmark (Nordslesvig/Sønderjylland), der blev afstået til Tyskland efter det danske nederlag i krigen i 1864 og derefter i 1920 kom tilbage til Danmark igen.

Af de oprindelige ca. 900 anlæg findes der i dag omkring 70 intakte og sprængte anlæg, hvoraf ca. 30 er umiddelbart tilgængelige. De tilgængelige anlæg er markeret på et Google kort, som du kan finde ved at bruge den første link herunder.

Er man interreseret i at uddybe historien om bunkeranlæget er der flere muligheder på hjemmesiderne der er link til herunder. Der er nok flere, men mener at med de fire sider jeg henviser til herunder, er man hjulpet godt igang. Eventuelt kan du begynde med denne  PDF folder Sikringsstilling Nord

 

Billedserien herunder repræsenter turen i den rækkefølge vi besøgte bunkerne. Jeg har kun skrevet en kort referance til stederne så man let kan uddybe historien på en eller flere af overstående hjemmesider.

Anlægene er som regel godt gemte i naturen og kun dette lille skilt er ofte det eneste der viser vej.

 
 

Vi er her ankommet til det første sted vi skal se i dag, Andholm batteri.

Berit starter med den grundlæggende historie inden turen går igennem skoven til bunkeren.

Barteri 10. Andholm, er det eneste bevarede batteri af Sikringsstilling Nords otte svære batterier. Batteeriet var planlagt bestykket med 1 stk jernbanebriskkanon. formentlig kaliber 24 centimeter.

Næste stop er en smal vej, hvor vi må parkere i vejsiden, og gå 300 - 400 meter af en smal sti langs et levende hegn, ind til bunkerne.

De første bunkers vi kommer til har man tydeligvis forsøgt at sprænge i luften med mere eller mindre hel. Lidt længere fremme finder vi en indtakt ammunitionsbunker.

Batteri 15, Strandelhjørn var et af ikringsstilling Nords otte svære batterier. Det var bestykket med 1 stk. 24 cm marinekanon fra de forældede kystpanserskibe "Odin" og "Frithiof". Rækkevidden var 16,6 kilometer, granatvægt 150 - 190 kilo. Strandelhjørn batteri blev bygget færdig og kanonen var monteret.

Næste stop er i Toftlund her besøger vi tre forskellige bunker.  Den første Toftelund Sektionsbunker der skulle huse en infanteri sektion, svarende til 18 mand.Den anden Toftelund Flankeringsbunker for maskingevær og syv mand.Den trejde bunker Arnol Batteri.

Sidste stop bliver Gasse Høje som ligger tæt på campingpladsen.

Området gemmer en række broncealder gravhøje.

Bunkeren er anlagt på den begyndende bagskråning. Jorddækket over bunkeren er usædvanligt tykt og formet som en gravhøj, der har været plyndret.

Fra forterrænet har bunkeren ikke været til at skelne fra de mange bronzealder gravhøje. Der er usædvanligt godt udsyn fra Gasse Høje, både mod nord og mod syd.

 

 

Turen blev afsluttet i campingpladsens festtel, med kaffe og tilbehør, som Henrik havde sørget for inden vi kom tilbage fra udflugten

Der blev også studeret kort over Sikringsstilling Nord som Berit havde med, og kom med flere anadoter om omegnen og dens betydning for Sønderjylland.

Og jeg troer at jeg på alles vegne kan sige tak for en spændende oplevelse og indblik i Sønderjysk histotie