Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

 

Ribe Udflugt

Ribes historie går helt tilbage til Vikingetiden omkring  år 700,  hvor den opstod som en handelsplads ved vandet. Handelspladsen tiltrak mange håndværkere og købmænd fra ind- og udland, som førte til  en betydelig handelsmæssig rolle.

Kl. 10:00 mødtes vi ved Ribe Viking Center hvor 5 Guider ventede os. Hver guide fik ca. 20 tilhøre og for at vi ikke skulle stå på hovedet af hinanden, havde de aftalt at gå i forskellige retninger. 

 

 

Ribes kunstmuseum

Med en status som den ældste by i Danmark, byder Ribe på en enestående atmosfære, hvor man finder historiske detaljer, som er forsvundet andre steder. Går man en tur i den gamle by er det bogstavelig talt det samme som at stille tiden tilbage, hvor Ribes gamle og flotte bygninger rummer historie  om flere berømte historiske personer.

Her ses Ribes kunstmuserum. Den fredede museumsbygning er fra 1864 og den romantiske have ved Ribe å er i 2010 blevet gennemrestaureret og fremstår nu som en værdig og smuk ramme om den unikke Ribe Samling.

 

 

Øl brygning

En stor del af byens smukke bygninger kan kædes sammen med såvel berømte personer som bestemte perioder i byens tusindårige historie.

Her en mindetavle for en person der kom til at betyde meget for øl brygningen i Danmark.

 
 
Mindetavle
 
På flere huse var der sat mindetavler op for prominente personer i historien, her fra 1667 til 1700.
 

 

Baggårde

Vi kom ind i flere interessante baggårde, der selvfølgelig alle havde en interessant  historie.

Jeg kan kun anbefale at man tager med på en guidet tur, da det er umuligt at beskrive den stemning  og atmosfære man oplever på sådan tur. Også vægterens aftentur i sommerhalvåret er vær at følge, med et væld af anedoter om livet i gamle Ribe.

Ribe udflugt Galleri 1

 

 

Domkirken

Turen sluttede i byens domkirke. Der har ligget en kirke på stedet, siden midten af 800 tallet. Kirken er bygget i romansk stil og regnes i dag for at være den bedst bevarede romanske domkirke i Danmark.

Ribe Domkirke (Vor Frue Kirke), kan ses viden om i det flade landskab. Den første kirke i Ribe er formodentlig bygget sidst i ottehundere tallet, og den nuværende kirke er påbegyndt mellem 1150-1175 og stod færdig mellem 1225-1250.

Efter talrige om- og tilbygninger fremtræder den som Danmarks eneste femskibede kirke, 63 meter i længden og 36 meter bred, præget af skiftende stilarter og med mange interessante detaljer. Kirken har desuden tre tårne: Rytterspiret, som er placeret over koret, Mariatårnet, som er det lille tårn, og Borgertårnet.

Op igennem 1800-tallet gennemgik kirken flere restaureringer, og en af de mest omfattende restaureringer foregik i årene 1883 til 1904, som blev afsluttet med en storslået genindvielse med deltagelse af den kongelige familie.

 

 

 

Borgertårnet

Borgertårnet er oprindeligt opført i 1333 og fungerede som vagt- og stormklokketårn.  I 1594 styrtede en del af tårnet ned, hvilket betød, at tårnet blev ti meter lavere, så det i dag er 52 meter højt. Store Tårn blev indrettet som byens vagt- og stormklokketårn med milevid udsigt over marsklandskabet 

Borgertårnet er i dag Ribes største turistattraktion, hvor tusindvis af mennesker i løbet af året går de 248 trin op til toppen, hvor der er placeret i en udsigtsplatform, hvorfra de på klare dage kan se mange kilometer væk.

 
 
Stormflod 1634
 
I 1634 indtraf endnu et dramatisk øjeblik i kirkens historie, da vandet under en stormflod trængte ind i kirken. I dag viser et mærke på søjlen, hvor prædikestolen hænger, at vandstanden over gulvet var 1,7 meter. 
 

 

Stormflodssøjlen

 

For at få en fornemmelse af denne stormflod ser vi her stormflodssøjlen ved Ribe havn,  Den nuværende stormflodssøjle er opsat ved kanten af Skibbroen længst mod vest og er en imponerende egepæl med bronzeringe, der markerer de mest alvorlige stormfloder, der har ramt Ribe.

På søjlen ses afsat, nedefra og op, flodemål for årene 1904, 1909-1852, 1911, 1825-1839, og 1634.

Ribe udflugt Galleri 2