Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Fieldday 1985

Op til fielddayen i 1985, var der bred enighed i klubben om, at denne gang skulle OZ5VEJ ikke løbe med pokalen. Så allerede inden sommerferien var der blevet diskuteret meget om, hvordan de enkle bånd kunne forbedres. 

Specielt 80 meter ville være rigtig godt, hvis man kunne optimere antennen, eventuelt have flere at skifte imellem.

Ud over den gængse dipol valgte vi at sætte to ¼ bølge lodrette antenner op med en ¼ bølgelængdes afstand. Hver bestod af en godt 12 meter granrafte med en 8 meter allu pisk på toppen. Hver fik 16 radialer, så det samlede jordplan løb op i ca. 400 m. Ved hjælp af fasekabler og en kontrolboks kunne der skiftes i mellem 2 retninger og rundstråle. 
Og jo, der var rigtig stor forskel på dipol og de to vertikale, ved at skifte retning på de vertikale, blev der logget QSO’er som ellers vil gå tabt i QRN’en som ind i mellem var voldsom. 
Der blev kørt rigtige mange DX’er, hvoraf de vigtigste nok var Japan og USA.

Til sin 40 meter fuldsizse HB9CV havde OZ1AUX. Lars bygget en helt ny 18 meter tilt-over, crank-up gittermast. OZ1BGZ, Torben havde bygget en rotor der skulle kunne klare vindbelastningen. 
Men sådan gik det ikke helt, da antennen skulle op, blæste nok 25 m/s, så i første omgang kom den kun 10 meter op. Det så også ud til at rotoren havde problemer med at dreje antennen rund, men det viste sig senere at vindtrykket på HB9CV’en var så stort at den simpelthen gled på toprøret når rotoren drejede. Først søndag formiddag kom HB9CV’ op i fuld højde, og da var det slut med de store DX’er.

På 20 meter var antenne den samme som sidste års 4 elm Cue-Dee monobander. På den hydrauliske mast fra OZ1HSW, Jørgen.
Radioen en TS890 drillede da, den tilsyneladende ikke fik strøm nok via det ca. 100 meter lange kabel til generatoren og derfor lukkede ned.
Søndag morgen blev den udskiftet med 10 meter stationen, en ICOM 730. Resultatet endt meget tæt på sidste års resultat, så trods de vanskelige forhold, som teknisk nedbrud og stærk blæst lykkes det.

15 meter opsætningen var stort set den samme som sidse år, 2 elm Quad på 12 meter mast. På grund af kulingen havde det været nødvendigt at trække lidt i læ af nogle træer, så der kom til at mangle lidt antennehøjde især mod syd. Radioen var en Kendwood 120s.

På 10 meter var der lånt en 3 elm. yagi, som blev placeret i en 10 meter rørmast forbundet til en ICOM 730. 
Forholde på 10 meter var rigtig dårlige. Der blev kørt en håndfuld OZ’er primært andre fieldday stationer, herudover kunne europæiske stationer tælles på en hånd.

Generatoren fra 1984 havde kørt upåklageligt til fielddayen. Det var en 2 cylinderet diesel med et stort svinghjul og kunne levere omkring 4 Kw. Men desværre opstod der problemer med den, og det var ikke muligt at skaffe reservedele inden for en økonomisk forsvarlig ramme.

Ud fra ting OZ1HSW, Jørgen skaffede fra en skrotplads nær Ringsted, havde han bygget en ny solid og kraftig generator, der kunne levere ca. 10 kW. Den blev senere døbt Tjernobyl, efter atom katastrofen i Ukarine i 1986.

Generatoren skulle trækkes af en traktor der nærmest kørte i tomgang. Generatoren blev stoppet 2 gange af ca. 1 minuts varighed, for check af motorolie.

I alt kørte generatoren ca. 29 timer og brugte 19 liter diesel.

Også kabler og fordeler til strømmen på pladsen stod OZ1HSW, Jørgen for.

Omkring kl. 20:00 havde vi pakket det hele sammen i kostalden, med god hjælp af OZ1GSF, Jørgen der havde organiseret en lastvogn, så det hele kunne køres af en gang. Alle blev bænket om køkkenbordet til et stor fad stegt kylling. Varmen og trætheden havde sat sine spor, så der blev spist i næsten lamende tavshed, indtil OZ1AUX, Lars sagde ”Vi skal have 20 meter antennen meget højere op, hvordan?” Forberedelsen til næste fieldday var i gang.


Men arbejdet for denne fieldday var ikke færdigt endnu. som det ses herunder, blev der arbejdet meget konsentreret på klubaftenen for at checke for dubletter men ikke mindst alle de multiplier der skulle give os sejeren. Arbejdet var langt mere omfattende end mange havde regnet med, og der blev brugt to klubaftner på logcheck inden afleveringsfristen udløb.

 

 

Årets fieldday resultat blev offentliggjort i OZ novemeber 1985 og der var stor glæde over resultatet. 

Torsdag den 12. december var omkring 40 medlemmer, familiemedlemme og gæster mødt op til juleafslutning, hvor der blev severet gløgg og julekage fra Lejre bageren. Højdepunktet på aftenen var da vor hovedbestyrelsesmedlem, OZ5GF, Leif overrakte 1985 Field Day Pokalen til Roskildes afdelingens formand OZ1APA, Per.

OZ5GF, Leif udtrykte stor glæde over at det endelig lykkes at få vanrepokalen til Sjælland. Vi skulle imidlertid ikke regne med at beholde den da det forlød fra Vejle afdelingen at den kun var udlånt til Roskilde. 

Vi kan dog nok konstater at denne spådom aldrig kom til at holde stik.